-
arrow_drop_down
arrow_drop_up
Nasza oferta
- arrow_drop_down arrow_drop_up WĘDLINIARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up SEROWARSTWO
- MLECZARSTWO
- WYRÓB JOGURTU
- WYRÓB MASŁA
- arrow_drop_down arrow_drop_up PIEKARNICTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up PRZETWÓRSTWO OWOCOWO-WARZYWNE
- PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
- arrow_drop_down arrow_drop_up ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- arrow_drop_down arrow_drop_up DESTYLACJA
- arrow_drop_down arrow_drop_up WINIARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up PIWOWARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up SŁOJE
- arrow_drop_down arrow_drop_up BUTELKOWANIE I SZKŁO
- arrow_drop_down arrow_drop_up WSKAŹNIKI I TERMOMETRY
- PRODUKTY PREMIUM
- POLECANE
- BAG IN BOX
- OGRODNICTWO
- NOWOŚCI
- PROMOCJE
- KONTAKT
Zamówienia telefoniczne: 533 371 803
Juz od 250 zł: DARMOWA DOSTAWA
Domowe wędzenie
Samodzielnie przygotowane wędliny smakują znacznie lepiej niż te, które możemy nabyć w sklepie. Są przy tym znacznie zdrowsze, ponieważ dokładnie wiemy, co się w nich znajduje. Brak konserwantów i innych dodatków nie oznacza jednak, że żywnością własnej roboty będziemy cieszyć się bardzo krótko. Istnieją bowiem sposoby, dzięki którym można wydłużyć czas jej przechowywania. Jednym z nich jest wędzenie, które należy do najstarszych sposób naturalnej konserwacji żywności. Oddziaływanie za pomocą dymu na mięso nadaje mu charakterystyczny aromat i wyjątkowy smak. Aby jednak móc się nimi cieszyć konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria do domowego wędzenia.
Co będzie potrzebne przy wędzeniu mięs, ryb i serów?
Do wędzenia mięs, jako że proces ten wymaga zastosowania dymu, najlepiej wygospodarować specjalną przestrzeń. Będzie ona użyteczna jednak nie tylko przy gotowaniu wędlin, ale także ryb oraz serów. Jednak jeśli mieszkamy w bloku, to warunki lokalowe nie pozwolą na utworzenie wędzarni. Można zdecydować się wówczas na wędzenie w garnku. Inna opcja to użycie przenośnego urządzeń do wędzenia, które świetnie sprawdzi się w plenerze.
Niezależnie od wybranego sposobu wędzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie mięsa lub ryb. Powinno się je zanurzyć w marynacie na kilka godzin lub nawet dni. Do peklowania mięsa najlepiej zastosować marynatę dostępną w naszej ofercie. Do rozpalenia ognia niezbędnego w procesie wędzenia można użyć zaś oferowanego żelowego paliwa, które sprawdzi się w wędzarni każdego typu. Zapeklowane i osuszone mięso można nad nim rozwiesić za pomoc haczyków wędzarniczych, które również można zakupić w naszym sklepie.

