-
arrow_drop_down
arrow_drop_up
Nasza oferta
- arrow_drop_down arrow_drop_up WĘDLINIARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up SEROWARSTWO
- MLECZARSTWO
- WYRÓB JOGURTU
- WYRÓB MASŁA
- arrow_drop_down arrow_drop_up PIEKARNICTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up PRZETWÓRSTWO OWOCOWO-WARZYWNE
- PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
- arrow_drop_down arrow_drop_up ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- arrow_drop_down arrow_drop_up DESTYLACJA
- arrow_drop_down arrow_drop_up WINIARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up PIWOWARSTWO
- arrow_drop_down arrow_drop_up SŁOJE
- arrow_drop_down arrow_drop_up BUTELKOWANIE I SZKŁO
- arrow_drop_down arrow_drop_up WSKAŹNIKI I TERMOMETRY
- PRODUKTY PREMIUM
- POLECANE
- BAG IN BOX
- OGRODNICTWO
- NOWOŚCI
- PROMOCJE
- KONTAKT
Zamówienia telefoniczne: 533 371 803
Juz od 250 zł: DARMOWA DOSTAWA
Peklowanie mięsa
Peklowanie mięsa odgrywa istotną rolę w procesie domowego przygotowania wędlin. Niezależnie do tego, jaką metodę się wybierze – parzenie, pieczenie czy wędzenie – to będzie ono nieodzownym krokiem wstępnym. Celem tego procesu nie jest wyłącznie naturalne wydłużenie okresu przydatności do spożycia, ale także utrwalenie odpowiedniego wyglądu mięsa. Po jego wykonaniu zachowa ono swoją czerwono-różową barwę nawet po poddaniu go obróbce termicznej. Co więcej, peklowanie nadaje mięsu także wyrazisty smak oraz specyficzny aromat. Jako że jest ono stosunkowo mało wymagające w wykonaniu, obecnie wraca do łask i jest coraz chętniej wykorzystywane w produkcji domowych wędlin.
Na czym polega proces peklowania?
Peklowania polega na działaniu na mięso za pomocą m.in. soli, przypraw, saletry oraz cukru. Zależnie od późniejszego przeznaczania mięsa, jego rodzaju oraz wielkości można zastosować metodę na sucho lub na mokro. Przed wędzeniem znacznie lepiej jest wykorzystać tę drugą. W przypadku peklowania na mokro wyróżnia się wersję zalewową, w której mięso zanurza się w przygotowanym roztworze złożonym z solanki i przypraw na określoną ilość czasy, a także wersję natryskową, w której roztwór wprowadza się w głąb mięsa przy użyciu strzykawki. Metodę na sucho częściej stosuje się przed pieczeniem czy gotowaniem. Przeprowadza się ja poprzez nacieranie mięsa za pomocą odpowiednio skomponowanej mieszanki, mającej w swoim składzie sól, saletrą, zioła i cukier. Tak przygotowane mięso marynuje się nawet na kilka dni pod przykryciem.
Wszystkie produkty do peklowania takie jak mieszaki ziół, saletrę potasową, solanki, sól oraz nastrzykiwarki znajdziecie Państwo poniżej.

