Domowe serowarstwo staje się obecnie coraz popularniejsze. Duży wpływ na to ma łatwiejszy niż jeszcze kilka lata temu dostęp do informacji na temat sposobów i metod produkcji. Szczególnie że cały proces wytwarzania nie jest szczególnie trudny, kosztowny i nie wymaga posiadania sporego zaplecza. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że samodzielne wytwarzanie sera pozwala na pełną kontrolę tego, co znajduje się w jego składzie. Co więcej, domowe sery wyróżnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do rozpoczęcia ich wytwarzania potrzebny będzie jednak odpowiedni zestaw produktów. Nieodzowne okażą się przede wszystkim podpuszczki i bakterie do sera, które czekają na Państwa w naszym asortymencie.
Jaka jest funkcja podpuszczki?
Zastosowanie podpuszczki do sera ma ogromne znacznie na pierwszym etapie jego produkcji. Enzym ten doprowadza do koagulacji kazeiny, czyli najistotniejszego białka zawartego w mleku. W wyniku tego procesu dochodzi do podziału mleka na złożoną przede wszystkim z wody serwatkę oraz skrzep, który zawiera w sobie białka i tłucze. To właśnie ten ostatni wykorzystuje się przy produkcji większości serów. Do wytworzenia skrzypu można użyć dostępnych u nas podpuszczek naturalnych i mikrobiologicznych.
Znacznie kultur bakterii
Przy produkcji sera ogromne znaczenie ma dobór właściwych kultur bakterii. Odpowiadają one bowiem za jego smak, wygląd oraz konsystencję. Kultury starterowe, które znajdziecie w naszej ofercie, przyspieszają proces fermentacji mleka, zapobiegając jednocześnie rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Wpływają one także na proces dojrzewania sera, a co za tym idzie jego strukturę i walory smakowe.