Blog

Jak wygląda proces nadziewania kiełbasy?

Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Świadomość składu danego produktu, a także procesu produkcji, są bardzo ważne dla wielu z nas. Jednak obecnie niezwykle rzadko można spotkać jedzenie, które jest zarazem smaczne, a także nie zawiera w sobie zbędnych substancji. Dlatego coraz więcej osób zajmuje się przetwórstwem różnego typu produktów w domowym zaciszu. Wędliny i kiełbasy własnej roboty są szczególnie cenione, dlatego warto poznać procesy wyrobu tych produktów. Czytaj dalej


5 cech zdrowej żywności

Zdrowe odżywianie wiąże się z dobrze zbilansowaną dietą, która dostarczy do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zdrowe posiłki powinny być urozmaicone i odpowiednio przemyślane. Przede wszystkim warto kupować u sprawdzonych producentów, aby mieć pewność, że to, co trafia na talerz jest w pełni ekologiczne i wartościowe dla organizmu. Czytaj dalej


Jak powstają wędliny tradycyjne?

Wędliny tradycyjne powstają w wieloetapowym procesie. Są przekąską jedzoną na zimno, a także są dodatkiem do sałatek oraz kanapek. Kluczowym elementem ich wyrobu jest odpowiednio dobrane, wysokiej jakości mięso. Do przygotowania wędliny niezbędne są także artykuły do ich wyrobu oferowane przez nasz sklep. Dzięki użyciu maszynki do mielenia mięs, szynkowaru, siatki wędliniarskiej oraz nakłuwacza do mięsa, wędliny przyrządzane w sposób tradycyjny będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze od produktów przemysłowych. Czytaj dalej


W jaki sposób działa szynkowar?

Coraz więcej osób sceptycznie podchodzi do próżniowo pakowanych wyrobów z mięsa. Szynki leżące całymi dniami w lodówce sklepu mięsnego również nie zachęcają do kupna. Istnieje alternatywa, która pozwala samodzielnie przygotować wędlinę, wiedząc, jakie produkty zostaną wykorzystane do jej stworzenia. Czytaj dalej


Na czym polega peklowanie mięsa?

Chcesz zaskoczyć domowników i przyrządzić na obiad pyszne, soczyste, aromatyczne mięso, nasączone aromatem ziół i przypraw? Poddaj je procesowi peklowania! Mieszanka między innymi soli oraz przypraw utrwali barwę mięsa i wzmocni jego charakterystyczny smak, a także zapach. Co więcej, na skutek peklowania mięso dłużej zachowa swoje walory smakowe oraz świeżość, dzięki zahamowaniu wzrostu bakterii chorobotwórczych oraz gnilnych. A zatem do dzieła! Czytaj dalej


Wędzenie mięsa. Charakterystyka procesu

Proces wędzenia to znany od wieków sposób konserwacji żywności. Polega on na poddawaniu mięsa oraz jego przetworów działaniu dymu, co zapewnia kontakt z wysoką temperaturą i chemicznymi związkami. Dym pozyskiwany jest w wyniku reakcji, która zachodzi w wyniku spalania drewna oraz jego pochodnych. Czytaj dalej