Butelka na wino o pojemności 0,75 l oliwkowa - szkło z którego wykonano butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol.
Butelki mogą się nieznacznie różnić kolorem w zależności od partii.
Do butelek pasują:
- korki stożkowe 21/16 oraz 23/18
- korki walcowe, które wymagają użycia korkownicy
Warto pamiętać, że:
- butelkowane wino powinno być całkowicie klarowne a fermentacja zakończona
- butelki przed rozlaniem wina powinny być wydezynfekowane - najlepiej 2-3% roztworem pirosiarczynu potasu (20-30 g na 1 l wody)
- korki przed użyciem należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - dzięki temu zmiękną i będzie łatwiej umieścić je w butelce
- napełniając butelki należy używać wężyka do spuszczania i minimalizować kontakt wina z powietrzem
- jeśli wino przeznaczone jest do dłuższego leżakowania butelkę napełniamy pozostawiając ok 1-2 cm przestrzeni, natomiast wino do pasteryzacji potrzebuje około 4 cm
- zakorkowane butelki należy przetrzymywać w pozycji poziomej (np. na specjalnych stojakach na wino) - zapobiegnie to rozsychaniu się korka