Wybierz kategorie arrow_drop_down arrow_drop_up
Drożdże aktywne do cydru...
  • Drożdże aktywne do cydru...

Drożdże aktywne do cydru CIDERINI DRY

Cena: 4,20 zł

Porcja 5g drożdży na 15 - 20 l cydru wytrawnego.

Drożdże Ciderini Dry nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej do temp. ok 25C wody. Całość pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać do nastawu. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.

Sprawdzony przepis:
• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru
• pożywka dla drożdży
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.

400201
Nowy produkt