

Zamówienia telefoniczne: 533 371 803
Juz od 250 zł: DARMOWA DOSTAWA
Do filtracji moszczu (po wstępnej fermentacji), nalewek lub uzyskania soku z owoców (po użyciu pektoenzymu).
Do filtracji moszczu (po wstępnej fermentacji), nalewek lub uzyskania soku z owoców (po użyciu pektoenzymu).
Worek filtracyjny wykonany jest czystej, surowej bawełny, która nie wpływa w żaden sposób na smak wina czy nalewek. Worek jest wielokrotnego użytku, można go prać ręcznie lub mechanicznie.
Użytkowanie: worek przeznaczony jest do filtracji moszczu, gotowego wina, a w szczególności rewelacyjny do oczyszczania nalewek.
Przed filtracją nalewek należy wstępnie je schłodzić, co spowoduje że zanieczyszczenia zbijają się w „grubsze” kłaczki, zwiększając wydajność filtracji. Po wlaniu cieczy do worka należy go powiesić np.: na sznurku za przymocowane do niego uchwyty i pozwolić cieczy grawitacyjne spływać. Ciecz będzie się powoli sączyć wierzchołkiem worka, a zanieczyszczenia będą osadzać się na jego bokach.
W przypadku jedynie przelewania wina można worek ułożyć na małym lejku. Aby zwiększyć wydajność procesu można worek „skręcić” wokół własnej osi.
Worek można założyć na lejek plastikowy:
Worek może też służyć jako tańsza alternatywa prasy do wyciskania soku z owoców, po wstępnej maceracji czy fermentacji.