Alkaloid piperyna został odkryty i wyodrębniony z ziarenek czarnego pieprzu na potrzeby nauki już przed dwoma wiekami, ale w medycynie chińskiej znany jest od starożytności i wykorzystywany do leczenia objawów niestrawności i zatruć pokarmowych. Można powiedzieć, że piperyna opinie w tej części świata ma dobre od wieków. Poza zapobieganiom problemom trawiennym starożytni chińscy i hinduscy medycy stosowali piperynę w leczeniu poważniejszych przypadłości, takich jak choroby serca, anginy czy też próbując wyleczyć kończyny zainfekowane gangreną lub zapobiegać bolącym stawom. Dzisiejsza medycyna potrafi sobie poradzić z powyższymi problemami w inny sposób, więc piperyna stała się atrakcyjna dzięki mocy blokowania rozwoju nowych komórek tłuszczowych. Jest to możliwe dzięki właściwości zaburzania aktywności genów odpowiedzialnych za kontrole powstawania komórek tłuszczowych. Piperyna naprawdę może być tą substancją, która właściwie wykorzystana wspomoże walkę a nadwagą, a nawet otyłością, która jest ogromnym współczesnym problemem.